În general, papagalii cacadu se confruntă cu aceleaşi probleme de sănătate ca şi celelalte specii de păsări. Dar unele dintre acestea sunt mai comune şi mai des întâlnite în cazul lor.
Boala ciocului şi a penelor (Psittacine beak and feather disease), cunoscut şi drept PBFD, este cauzată de un cirovirus care atacă celulele sistemului imunitar. Se manifestă prin căderea şi, mai apoi, creşterea greoaie a penelor. În plus, ciocul poate deveni fragil. Momentan, nu s-a găsit niciun leac pentru PBFD, iar din nefericire, majoritatea papagalilor care suferă de această boală se sting în câteva luni.
Obezitatea este o altă boală la care sunt predispuşi papagalii cacadu. Regimurile alimentare bazate pe grăsimi, dar şi lipsa de activitate pot accentua această problemă. Un cacadu obez poate avea probleme respiratorii şi va fi mai predispus la diabet, pancreatită, boli de ficat sau inimă. Dacă îi oferim papagalului granule în fiecare zi şi îl lăsăm să exploreze spaţiul din afara cuştii, putem preveni obezitatea.
Boala ficatului gras este una din cele mai comune consecinţe ale obezităţii. Ficatul păsării „stochează” energia sub formă de grăsimi, iar automat, un papagal hrănit cu alimente grase va pierde numeroase celule ale ficatului. Acesta nu va mai fi suficient de funcţional, iar pasărea va muri.
O altă problemă asociată cu obezitatea o reprezintă lipomii. Aceştia sunt nişte tumori care apar în partea de jos a abdomenului. În mod normal, lipomii nu sunt fatali, dar îi pot crea discomfort papagalului pe măsură ce cresc. Dacă papalii voştri prezintă lipomi, este recomandat să îi operaţi şi să le schimbaţi regimul alimentar.
„Bumblefoot” este un tip de claudicaţie. Piciorul păsării este umflat sau prezintă leziuni care secretă o substanţă albă. De obicei, această boală apare în urma unor condiţii nu tocmai igienice, dar şi din cauza unei alimentaţii proaste. Un regim bazat pe vitamina A va face papagalul să se vindece mai repede.
Smulgerea propriilor pene şi automutilarea sunt cauzate adesea de infestări cu păduchi sau viermi, infecţii bacteriene sau chiar de PBFD. Odată ce sesizaţi acest comportament la papagalul vostru, duceţi-l imediat la veterinar.