De ce musca papagalul?

Papagalii sunt animale de companie ideale. Sunt păsări inteligente, sociabile şi jucăuşe. Totuşi, în captivitate, ei se pot comporta deseori precum nişte bebeluşi. Ţipă, se plâng, scot sunete ciudate sau chiar se comportă agresiv. Acesta este modul lor de a-şi manifesta nemulţumirile.

De ce muşcă papagalul? De cele mai multe ori cauzele sunt diferite. În general, papagalii nu îşi folosesc ciocul pentru a ataca ci doar pe post de unealtă ori pentru a se apăra de ceva. Papagalii se joacă, se cocoaţă, mănâncă şi îşi curăţă penele cu ajutorul ciocului. De asemenea, ei se folosesc de el pentru a se apăra atunci când se simt iritaţi. Dacă încercaţi să îl scoateţi din cuşcă în momente în care este somnoros ori încercaţi să vă jucaţi cu el când nu vrea, fiţi siguri că vă veţi alege cu o muşcătură.

Înainte de a interacţiona cu pasărea, analizaţi limbajul corporal şi postura sa pentru a vă asigura că are starea potrivită. Este foarte important să nu bruscaţi pasărea şi să nu faceţi mişcări rapide pentru că o veţi speria. Dacă vă doriti ca papagalul să se suie pe mâna dumneavoastră, el vă va cerceta degetele cu ciocul pentru a-şi da seama, în primă fază, ce consistenţă au şi dacă se va afla în siguranţă pe ele, aşadar intenţia nu este de a vă face rău, deci nu retrageţi mâna pentru că el va tinde să strângă mai tare.

Dacă, totuşi, papagalul muşcă cu intenţie, împingeţi degetul către el şi rostiţi ferm comanda “Nu!”. Nu ţipaţi pentru că el va percepe zgomotele puternice pe care le emiteţi ca pe un lucru pozitiv, iar papagalul ar putea înţelege că v-a plăcut muşcătura pe care v-a aplicat-o. De asemenea, este indicat să nu vă jucaţi cu degetul în gura papagalui deoarece el va crede că este în regulă să va ciupească “în joacă”.

Nu uitaţi, obişnuiţi-vă cu comportamentul papagalului şi învăţaţi-l să-l citiţi pentru că nu este în regulă să-l lăsaţi să vă muşte, mai ales dacă pasărea este una de talie mare.