Cum sa faci baie papagalului

Nu există o regulă strictă cu privire la cât de des ar trebui să-i faci baie papagalului. În orice caz, majoritatea păsărilor adoră să facă baie o dată pe săptămână şi chiar abia aşteaptă acest moment. Dacă şi papagalului tău îi place să facă baie, poţi să-i oferi această plăcere o dată pe săptămână. Totuşi, dacă este mai degrabă genul care evită apa şi preferă să facă baie ceva mai rar, nu-l stresa prea tare cu băi dese.

Pentru păsări, băile sunt binevenite deoarece le ajută să-şi cureţe penele şi să-şi menţină pielea sănătoasă. De asemenea, umiditatea ajută la păstrarea sănătăţii sinusurilor şi căilor nazale.

Cum îi poţi face baie papagalului?

1. Folosind un pulverizator în cazul papagalilor mai timizi

Folosiţi o sticlă cu pulverizator (cumpărată din magazin!). Sticla nu trebuie să fi conţinut produse de curăţenie, detergenţi sau produse cosmetice deoarece urmele rămase pe sticlă pot fi toxice pentru pasăre. Aţi cumpărat o sticlă cu pulverizator? Foarte bine! Mai întâi, obişnuiţi pasărea cu prezenţa sticlei.  Umpleţi sticla cu apă călduţă (nu rece sau fierbinte!) şi pulverizaţi deasupra papagalului de la distanţă de cel puţin 15-20 cm pentru ca pasărea să simtă apa căzând precum ploaia, în mod natural. Pulverizarea trebuie să se facă doar pe corpul păsării şi nu pe faţă, astfel încât penele să fie uşor umede. Nu udaţi pasărea foarte rău pentru că penele se vor usca destul de greu.

2. Folosind o cădiţă în cazul papagalilor care adoră băile

Puteţi achiziţiona o cădiţă pentru păsări din petshop. Umpleţi cădiţa cam pe jumătate cu apă călduţă şi aduceţi pasărea în apropierea căzii. Ea va şti singură ce trebuie să facă. Nu forţaţi papagalul dacă nu vrea să intre în cădiţă şi nu folosiţi recipiente adânci deoarece există riscul ca pasărea să se înece!

Îmbăiaţi pasărea dimineaţa sau în timpul amiezii când temperatura ambientală nu este scăzută. Nu uscaţi penele cu uscătorul de păr ci lăsaţi-le să se usuce în mod natural.