Ştim cu toţii că fructele şi legumele proaspete ar trebui să fie parte din regimul alimentar al oricărei păsări de companie. Ele trebuie consumate în cantităţi rezonabile, deoarece asigură necesarul de vitamina A şi de calciu. Fructele şi legumele au atât o parte fibroasă, parţial indigestibilă, cât şi una suculentă, care este asimilată uşor în sistemul digestiv. Deşi fibra este importantă pentru digestia păsărilor, sucul este cel încărcat cu vitamine, minerale, fitonutrienţi şi flavonoide. Aşadar, haideţi să învăţăm câteva reguli de bază pentru sucurile naturale recomandate păsărilor.
În primul rând, este de preferat ca sucurile să fie făcute în casă. Cele pe care le găsim în magazine pot duce lipsă de nutrienţi importanţi, printre care vitamina C şi alte vitamine solubile în apă. Să nu mai vorbim de îndulcitori artificiali, conservanţi sau alţi aditivi.
Pentru a putea face sucuri în casă avem nevoie de un storcător bun de fructe şi legume. În al doilea rând, încercaţi să cumpăraţi de fiecare dată când aveţi ocazia ingrediente organice, care de obicei nu sunt stropite cu pesticid. Cele mai toxice dintre cele “tratate” pot fi merele, căpşunile, piersicile sau cireşele. Dacă totuşi nu aveţi posibilitatea de a cumpăra fructe şi legume netratate, încercaţi să le spălaţi cât mai bine cu apă înainte de a le folosi pentru suc.
Înainte de a începe procesul, curăţaţi fructele şi legumele de sâmburi. În unele cazuri, aceştia pot fi toxici (de exemplu, sâmburii de mere conţin cianură, care poate fi dăunătoare păsării). Tot toxice pot fi şi frunzele morcovilor sau chiar coaja de la portocală.
Timpul nu este un bun prieten al sucurilor naturale, aşa că acestea trebuie consumate în doar câteva ore, pentru a nu-şi pierde valorea nutriţională. Totuşi, resturile pot fi păstrate la frigider. În acest caz, câţiva nutrienţi se pot pierde, dar sucul va rămâne sănătos.
Sucurile pot fi servite în boluri mici. De altfel, puteţi înmuia granulele în suc şi după aceea le puteţi da spre consum.
Există numeroase combinaţii de fructe pe care le puteţi folosi la sucuri. Odată ce deveniţi mai familiarizaţi cu preparatul, puteţi experimenta mai multe reţete. Iată câteva idei: 4 mere+un morcov, 3 morcovi+1 ardei roşu+1 ardei galben, 1 castravete+2 mere, 3 morcovi+1 măr+1 kiwi.
Sucurile naturale sunt benefice păsărilor în numeroase feluri, oferind de la protecţie împotriva cancerului până la destresare. De asemenea, ele ajută la sănătatea ochilor şi a penelor.