Micul Alexandru este o specie de papagal ce provine din nord-vestul Asiei. Are o personalitate puternică, nu este timid şi se ataşează foarte repede de stăpân ceea ce îl face un animal de companie ideal. Se spune că atât Micul Alexandru, cât şi Marele Alexandru şi-au primit numele după Alexandru Macedon, cel care i-ar fi adus pentru prima dată din Asia în Europa.
Papagalii Micul Alexandru sunt păsări sociabile, foarte vioaie, cărora le place să petreacă timp în compania stăpânilor. Dacă sunt crescuţi de mici, aceşti papagali pot învăţa destul de rapid diferite trucuri, precum şi cuvinte uşoare. În cazul în care doriţi să-l învăţaţi să-şi spună numele, alegeţi-i unul care să cuprindă vocalele “a” sau “o” deoarece pe acestea le pot pronunţa cel mai uşor. Pentru ca ei să înveţe sunete sau cuvinte, trebuie să vă rezervaţi cel puţin o oră pe zi în care să le vorbiţi.
Cum îl îngrijim pe Micul Alexandru? El are nevoie de o colivie destul de mare, cu dimensiuni minime de 60 x 45 x 90 cm. Colivia trebuie dotată cu spaţii în care să le aşezaţi hrana, precum şi cu adăpători, crenguţe, jucării şi un os de sepie special pentru papagal (toate aceste produse le găsiţi în petshop). Micul Alexandru se împacă bine cu papagali din specia lui şi cu oamenii, dar nu suportă să trăiască alături de alte păsări.
Aceşti papagali trebuiesc hrăniţi cu o gamă diversă de alimente. Dieta lor trebuie să includă atât seminţe (aproximativ 30 %), cât şi pelete speciale pe care le găsiţi în petshopuri (acestea le asigură necesarul de nutrienţi), fructe, legume, nuci, migdale şi alune în cantităţi limitate. Fructele şi legumele trebuiesc spălate bine şi tăiate în bucăţi înainte de a fi date papagalului.
Recipientele pentru apă şi hrană trebuiesc curăţate zilnic, iar cuşca cel puţin o dată pe săptămână. De asemenea, este recomandat să dezinfectaţi colivia o dată la câteva luni.
Micului Alexandru îi place să se plimbe pe mobilă şi pe podea. Îl puteţi elibera timp trei-patru pe zi, dar trebuie să-l supravegheaţi pentru a nu se lovi şi pentru a vă asigura că nu roade mobila.
Durata medie de viaţă a Micului Alexandru este de 25-30 de ani, astfel că veţi avea o companie plăcută pentru foarte mult timp dacă optaţi pentru o astfel de pasăre.