Mulţi dintre cei care aleg papagalii ca animale de companie spun că prezenţa coloratei înaripate în casa lor este o experienţă cu adevărat plăcută, iar convieţuirea cu aceste păsări are efecte pozitive asupra psihicului uman. Pentru a transforma relaţia cu papagalul tău într-o adevărată prietenie, trebuie să ştii cum să te porţi cu el, care îi sunt nevoile, care sunt lucrurile de care îi este teamă şi, mai ales, cum poţi să comunici cu el. Deşi încă există foarte mulţi sceptici, faptul că papagalii au abilitatea de a vorbi este o realitate, nu un mit, aşa că, dacă decizi să îţi cumperi un exemplar, noi te sfătuim să explorezi cât mai mult posibilităţile pe care ţi le oferă şi să îl înveţi cum să vorbească.
Cum să identifici un bun “orator”
Înainte de a te entuziasma în legătură cu faptul că vei avea un animal de companie care vorbeşte, trebuie să fii foarte atent în momentul în care îl alegi în magazine. Unii papagali sunt mai docili atunci când vine vorba de dresaj, în timp ce alţii, mai capricioşi, nu te vor lăsa nici în ruptul capului să îi “îmblânzeşti”. Tocmai din acest motiv trebuie ca, înainte de a face o alegere, să ştii câteva trucuri care te vor ajuta să găseşti papagalul potrivit pentru tine.
Atunci când te vei plimba prin magazin în căutarea viitorului tău prieten multicolor vei observa diferite tipuri de papagali-unii mai mari, alţii, mai mici, unii mai liniştiţi, iar alţii mai neastâmpăraţi- şi în funcţie de aceste criterii vei putea face o alegere corectă. Ca regulă generală, trebuie să ştii că papagalii de dimensiuni mici sunt mai greu de dresat decât cei mai mari, însă şi dacă preferi un exemplar mai mic din motive legate de spaţiu, poţi reuşi, cu ceva mai mult efort, să îl faci să rostească primele cuvinte.
Un alt sfat de care ai nevoie atunci când eşti în căutarea papagalului perfect este să alegi un exemplar care stă relaxat în colivia lui, în loc de unul care este mai agitat. Un papagal mai liniştit va fi un animal de companie mult mai maleabil decât unul extrem de energic, aşa că şi ţie îţi va fi mai uşor să comunici cu el. Un alt criteriu pe baza căruia poţi diferenţia un vorbăreţ de un mofturos este gradul de îndrăzneală. Dacă dai peste un exemplar care, atunci când vede că te apropii de colivia lui, vine către tine îndemnându-te să îl mângâi pe cap, te poţi declara un om fericit, întrucât asta doveşte faptul că tocmai ţi-ai făcut un nou prieten extrem de interesat să te cunoască şi, mai important, să asculte de tine. Timiditatea, pe de altă parte, spune despre papagali că sunt mai greu de dresat, însă până şi ei pot fi instruiţi să vorbească, ce e drept, după mai multe încercări şi eforturi depuse.
Cum să îţi faci papagalul să vorbească
Spre deosebire de bărbaţi, despre care se ştie că sunt mereu întrecuţi din punct de vedere al debitului verbal de reprezentantele sexului frumos, papagalii masculi sunt mai vorbăreţi decât femelele. Desigur, capacitatea papagalului de a vorbi depinde şi de mediul în care creşte şi se dezvoltă, dar şi de abilitatăţile de dresaj ale celui care îl instruieşte.
Dacă îţi doreşti un papagal vorbitor, trebuie să îl antrenezi încă de când acesta este mic, pentru că, asemenea copiilor, şi papagalii îşi formează deprinderile şi îşi dezvoltă abilităţile încă de la vârste foarte fragede.
Un alt element important care va influenţa capacitatea de a se exprima a papagalului tău este interacţiunea sa cu oamenii. Cu cât îl pui mai mult în contact cu oamenii, cu atât mai sociabil şi mai dornic de comunicare va deveni. Stabileşte-i colivia într-un loc aglomerat din casă, ca de exemplu, bucătăria, unde el se poate relaxa ascultând conversaţiile dintre tine şi ceilalţi din locuinţă, sau savurând diversele miresme provenind de la diversele feluri de mâncare.
Oferă-i un spaţiu al său, în care să se simtă comfortabil. Creează-i un mediu aerisit, plin de culoare şi mirosuri plăcute.
Una dintre cele mai bune metode prin care îl poţi determina să vorbească este asociind cuvintele cu recompensele. Asigură-te că instructajul se realizează într-un loc potrivit, unde papagalul se poate concentra 100%, fără a fi distras de alte lucruri. Repetă cu calm cuvintele pe care doreşti să le pronunţe şi asociază-le cu recompense: de exemplu, dacă rosteşti cuvântul “alună” dându-i, în acelaşi timp, o alună, el va şti că obiectul şi cuvântul „alună” sunt unul şi acelaşi lucru.
Fii răbdător şi ai grijă să nu extenuezi papagalul, în încercarea ta de a-l transforma într-un orator desăvârşit. Învaţă-l câte un cuvânt, nu mai multe deodată şi nu uita că perseverenţa este mama învăţăturii.