Dacă tocmai aţi adoptat un papagal, este nevoie de o perioadă de adaptare, în care să vă cunoaşteţi unul de altul. Deşi este posibil un „dresaj” încă din primele zile, este mai bine ca acesta să mai aştepte o săptămână sau chiar două. Aşadar, încercaţi să exersaţi un proces de socializare cu papagalul înainte de a trece la comenzi. O parte importantă a acestui proces poate fi cea în care învăţăm papagalul să-şi rostească propriul nume.
Odată ce i-am dat un nume prietenului nostru înaripat, este bine să nu i-l schimbăm. Va fi mai uşor pentru amândoi dacă vei alege din prima un nume potrivit şi uşor de reţinut, pe care papagalul să-l poarte toată viaţa.
Pentru ca papagalul să-şi înveţe numele, va trebui să ne alegem un perimetru special, liniştit, în care puteţi exersa. Asiguraţi-vă că în acea zonă nu va fi trafic pentru a speria papagalul şi nu există elemente care-i pot distrage atenţia, precum televizoare sau radiouri. De asemenea, închideţi toate ferestrele şi uşile, întrucât papagalul va fi scos din colivie.
Folosiţi hrana ca recompensă, precum bucăţi mici de fructe sau chiar seminţe de floarea soarelui. Repetaţi-i calm numele şi recompensaţi-l de fiecare dată când îl rosteşte şi el. Repetaţi procedeul timp de 15 minute. Veţi observa că papagalul va înţelege şi va face exact ce vreţi pentru a fi recompensat. Odată ce face acest lucru regulat, de fiecare dată când îi spuneţi numele, putem spune că înaripatul a învăţat.
Aceste sesiuni de 15 minute ar trebui repetate de 3-4 ori pe zi până ce papagalul începe să se obişnuiască. Asiguraţi-vă că el ia o pauză sănătoasă între „antrenamente”, astfel încât nu va deveni sătul şi nu se va plictisi. Menţinerea exerciţiilor scurte şi distractive va da cele mai rapide şi mai bune rezultate, indiferent ce îl învăţaţi pe papagal.