Cum sa-ti inveti papagalul sa se aseze pe mana ta

Tocmai ţi-ai cumpărat un nou papagal, entuziasmul este mare şi dorinţa de a-i oferi afecţiunea ta şi mai mare. Ţi-ai dori să se aşeze pe mâna ta sau pe umeri exact aşa cum ai văzut în filme. Ei bine, mai întâi de toate, trebuie să înveţi tu să ai răbdare cu noul animal de companie. El poate învăţa în timp numeroase trucuri, printre care şi aşezatul pe mână. Totuşi, trebuie să ţii cont că dresajul trebuie să înceapă încă din primele săptămâni.

Cum îl înveţi să vină la tine? Cu multă muncă şi răbdare. Iată paşii pe care ar trebui să-i urmezi.

1. Acordă-i atenţie cel puţin o oră sau două pe zi. Aşază-te lângă cuşca lui fără să interacţionaţi. Priveşte-l, citeşte sau pune muzică în surdină. Repetă acest lucru zilnic timp de două săptămâni.

2. După aceste două săptămâni, poţi începe să vorbeşti cu el cam 10-15 minute pe zi. Papagalul este deja obişnuit să te aibă în preajmă astfel ca nu se va simţi stânjenit de prezenţa sau de vocea ta. Continuă să petreci timp cu el.

3. Comunică cu el în fiecare zi, fără să ridici nicio clipă tonul. Încearcă să-l hrăneşti cu diferite atenţii prin gratiile cuştii. Dacă încearcă să te muşte, mai acordă-i un timp de acomodare. Dacă se comportă bine şi se apropie de tine, încearcă să-i dai drumul din cuşcă. Înainte de a-l elibera, asigură-te că toate geamurile sunt închise, că nu se află niciun alt animal prin jur şi că papagalul are unde să se aşeze.

4. Deschide uşa coliviei şi vorbeşte cu el continuu. Astfel, îi vei da încredere să păşească în afara micii sale căsuţe. Lasă-i un timp de acomodare şi fii cu ochii pe el pentru a te asigura că nu se loveşte de nimic. Recompensează-l şi laudă-l pentru orice lucru pozitiv pe care îl face.

5. Trage-ţi mâneca peste mână pentru a-ţi proteja pielea şi apropie-te cu palma de el. Alege un cuvânt pentru comandă. Poţi folosi “Sus!” sau “Urcă” pentru a-l îndruma să se suie pe mâna ta. Dacă nu vrea, nu-l forţa. Înseamnă că trebuie să repeţi mai mult timp paşii de mai sus. Totuşi, dacă a făcut pasul, recompensează-l şi nu încerca să te mişti din prima. Laudă-l, arată-i că e bine ce a făcut.

Nu uita! Nu schimba tonul vocii, păstrează o atmosferă liniştită, relaxantă în casă şi nu-l brusca! Cu timpul, el se va acomoda cu tine şi cu comenzile pe care i le dai, te va accepta şi-ţi va oferi şi el afecţiune!